четвер, 13 лютого 2020 р.

АКЦІЯ

                                                     АКЦІЯ
В Шилівській бібліотеці-філії №39 протягом тижня з 4-го по 8 лютого 2020 року проведено акцію «Про природу і користь читання»  для широкого кола читачів, в основному для тих, хто має маленьких дітей або внуків. При відвідуванні бібліотеки кожному з них бібліотекар   Влох О.М. вручала листівку з дописом Ніла Геймана, англійського письменника-фантаста, в якому він закликає дорослих читати дітям якомога більше казок і іншої літератури, щоб розвинути в дітей більшу уяву та щоб в подальшому вони виросли розумними людьми.

     Листівки також передані всім батькам малюків дитячого садочка «Берізка» та батькам учнів початкових класів Шилівської школи.



                                        Зміст листівки

Одного разу Альберта Ейнштейна запитали: «Як ми можемо зробити наших дітей  розумнішими Його відповідь була простою і мудрою: «Якшо ви хочете, щоб ваші діти  були розумні,--  сказав він, -- читайте їм казки.  Якщо ви хочете, щоб вони були ще розумнішими, читайте їм ще більше казок». Він усвідомлював цінність читання і уяви.
     Одного разу я був у Ньо-Йорку і почув розмову про будівництво приватних в'язниць –ця індустрія стрімко  розвивається  в Америці. Тюремна індустрія повинна планувати своє майбутнє -- скільки камер їм знадобиться? І вони виявили, що можуть передбачити все це дуже легко, використовуючи найпростіший алгоритм, заснований на опитуваннях, який відсоток 10-и та 11-річних дітей не може читати. І, звичайно, не може читати  для свого задоволення.
     Найпростіший спосіб гарантовано виростити грамотних дітей--це навчити їх читати і показувати, що читання--це приємна розвага. Саме просте –знайдіть книги, які їм  подобаються,  дайте  до них доступ і дозвольте їх прочитати.
    У 2007 році я був в Китаї  на першому схваленому партією конвенті з наукової фантастики і фентезі. У якийсь момент я запитав у  представників влади: «Чому? Адже наукова фантастика в Китаї не схвалювалась довгий час. Що змінилося?»
     «Все просто,--сказали мені.-- Китайці створювали чудові  речі,  якщо їм приносили схеми. Але нічого вони не покращували і не придумували самі. Вони нічого не винаходили. І тому вони послали делегацію в США в  такі великі компанії як Apple, Microsoft, Google і розпитали людей, які придумували майбутнє, про них самих. І виявили, що ті читали наукову фантастику, коли були хлопчиками і дівчатками.
       Література може показати вам інший світ. Вона може повести вас туди, де ви  ніколи не були.
     Бібліотеки--це свобода. Свобода читати, свобода спілкуватися. Це освіта (яка не закінчується в той день, коли ми залишаємо школу або університет), це дозвілля, це доступ до інформації.
 Інформація має ціну, а  правильна інформація -- безцінна.
     Якщо ви не цінуєте бібліотеки, значить ви не цінуєте інформацію, культуру або  мудрість.
    Ми повинні читати вголос  нашим дітям. Робити читання хвилинами єднання, часом, коли спокуси світу відкладені в сторону.
                    (Ніл Гейман (англійський письменник-фантаст) про природу і користь читання).



    


Немає коментарів:

Дописати коментар