середа, 7 липня 2021 р.

Українець, який відмовився бути бідним

Відео-презентація 

              (7 липня -- 100 років від дня народження Петра Дмитровича Яцика (1921 - 2001), відомого мецената, канадського бізнесмена і подвижника української культури).


   "Ви знаєте, я почуваюся нині, хоч і трохи втомленим, але щасливим, бо тішуся тим, що дещо зробив для України", -- говорив Петро Яцик уже на схилі літ. 

    Звісно, під словом "дещо"  він мав на увазі не тільки успішно початий всеукраїнських масштабів конкурс, а й багато інших благодійних справ в ім'я і на благо України. У них він вклав понад тридцять мільйонів доларів і ввійшов у нашу історію як один з найбільших українських меценатів. Причому ці доброчинні справи йому випало творити далеко від рідної землі, у Канаді, на берег якої він зійшов юнаком із сімома доларами в кишені.


      Про цю неординарну і яскраву людину, що "створила сама себе" відомий український письменник та історик Михайло Слабошпицький , який був особисто знайомий з П. Яциком, написав книгу "Українець, який відмовився бути бідним". В Шилівській бібліотеці є ця книга і я просто закликаю всіх свідомих користувачів її прочитати.


    Слабошпицький М. Ф. Українець, який відмовився бути бідним / М. Ф. Слабошпицький. -- Київ: Видавництво "Ярославів вал", 2018 . -- 250 с.


    Для одних читачів ця книга стане своєрідним підручником з бізнесу, бо в ній йдеться про те, як здобувається успіх а також які риси треба плекати в собі молоді, щоб досягнути його.

  Для других -- це роздуми про систему цінностей у нашій культурі, унікальна розповідь про подвижницьке життя однієї  з найвизначніших особистостей сучасного українського світу.

   Для третіх --  це конспект з історії та філософії меценатства поза Україною в другій половині ХХ століття.


       







Немає коментарів:

Дописати коментар