пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

Зробимо Україну чистою

 Всесвітній день прибирання

    Сьогодні під гаслом «Зробимо Україну чистою разом!» проходить Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day».  З 2024 року цю дату додано до календаря міжнародних днів і тижнів. Основна мета акції – формування культури чистоти, правильного поводження з відходами, відповідального споживання ресурсів серед громадян та об’єднання зусиль заради екологічного майбутнього. 
     Навіть у складних умовах ми повинні формувати екозвички та дбати про нашу Землю. Разом збережемо наше довкілля для майбутніх поколінь, об’єднаємо зусилля для екологічного відновлення та привернення уваги всього світу!

  Працівники клубу та бібліотеки приєдналися до Всесвітнього дня прибирання.

пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

"ДІя. Цифрова освіта": нові освітні серіали.

Бібліо-оголошення 

  До уваги користувачів бібліотеки та жителів села! 


     Наразі на платформі з цифрової грамотності "Дія. Цифрова освіта" з'явилися нові освітні серіали, які будуть корисними для всіх, хто бажає навчатися та підвищувати свій освітній рівень з користування комп'ютером чи яким іншим гаджетом. Вони знаходяться у вільному доступі за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua./ 


    Нещодавно в рамках проекту «Здобуття цифрових навичок в бібліотеках – Хабах цифрової освіти" в Шилівській бібліотеці ще 4 користувачі отримали нові знання з освітніх серіалів:  «Персональна кібергігієна»;  «Особиста безпека підлітків»;    «Базові знання про гендер»;  «ChatGPT для підвищення власної ефективності».         




вівторок, 10 вересня 2024 р.

Цифрова освіта на допомогу учням

Інтернет-консультації 

    Шилівська бібліотека продовжує діяльність в рамках проекту "Здобуття цифрових навичок у бібліотеках -- Хабах цифрової освіти". Сьогодні на заняття завітали учні старших класів Шилівської школи. Разом з бібліотекарем та вчителем школи Олефіром Анаталієм Івановичем на платформі "Дія. Цифрова освіта" учні продивилися та пройшли тести освітнього серіалу "Як захиститися від фейків та дезінформації". 

    А ще учні отримали консультації щодо пошуку багатьох інших серіалів, цікавих та корисних для їхнього віку, як зареєструватися, подивитися та пройти тести вдома на своїх особистих смартфонах та комп'ютерах.


пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

Жива душа народна

 Лекція-бесіда 

(9.09 -- 255 років від дня народження І. П. Котляревського (1769-1838),
письменника, зачинателя нової української літератури

      Іван Петрович Котляревський подарував українській літературі не багато творів, але кожен з них є неперевершеним вкладом в спадщину України XVIII ст. «Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» – усі ці перлини української культури відомі не лише на Батьківщині, але й далеко за її межами. І саме вони являються головними прикрасами біографії Івана Петровича. Саме з цих ключових творів починається творчість Котляревського – геніального письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури.
   Напередодні цієї ювілейної дати в Шилівській бібліотеці влаштовано виставку численних книг та публікацій І. П. Котляревського, і відвідувачі з задоволенням перегортають сторінки цих книг, насолоджуючись їх неперевершеним гумором та дотепністю.
Користувачка бібліотеки Майя Ткаченко взяла участь у обласному конкурсі читців творів  І. П. Котляревського "Будеш, батьку, панувати...", підсумки якого Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. П. Котляревського оголосить після 9 вересня цього року. 

четвер, 5 вересня 2024 р.

Здобуття цифрових навичок в біболіотеці


 Індивідуальні навчання користувачів

      В бібліотеці, яка є Хабом цифрової освіти, продовжуються навчання користувачів з цифрової грамотності. Кожен бажаючий може отримати навички з цифрової освіти та отримати сертифікат, проконсультуватися з питань, що виникають при користуванні сучасними гаджетами. Користування інтернетом та вайфаєм безкоштовне, фахівці в освітніх серіалах просто і цікаво розповідають про всі нюанси і тонкощі при користуванні інтернетом. 

  За період з 20 серпня цього року 8 користувачів бібліотеки пройшли навчання та отримали сертифікати по темах: "ChatGPT для підвищення власної ефективності", "Very Verified: онлайн-курс з медіаграмотності", "Базові цифрові навички для людей елегантного віку", "Персональна кібергігієна", "Гранти для ветеранів" та інше. Ще 2 людини скористалися консультацією з пошуку інформації в інтернеті.





Бібліотека -- Хаб з цифрової освіти

 Протимінна безпека

(Групове навчання для дітей)


Користувачі різного віку мають можливість отримати в бібліотеці консультації та пройти навчання з цифрової грамотності. Це не складно, адже, переглянувши по інтернету відповідні освітні серіали, можна легко засвоїти знання та пройти тести.

22 серпня 2024 року в бібліотеці відбулося групове навчання з дітьми середнього шкільного віку по темі "Протимінна безпека".