четвер, 21 травня 2020 р.

САКРАЛЬНИЙ СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВКИ

Віртуальна народознавча бесіда.

Стоїть дерево,
на дереві — квіти,
під квітами — котел,
над квітами — орел:
квіти зриває,
в котел складає,
квітів не меншає,
в котлі не більшає.

     Серед численних символів української вишивки центральним, безперечно, є Дерево Життя, яке є уособленням космосу з усіма його проявами.

    Численні рушники, картини, розписи, витинанки несуть це сакральне зображення.

    За словами дослідників, Дерево Життя — це структура Всесвіту, структура спільноти Роду, а також суть людини як поля битви добра та зла. Дерево пов'язує світи, небо та землю, людей та богів, матерію та дух, і є своєрідною віссю Всесвіту.

   Значення його в тому, що все живе у світі – це частина великої нерозривної системи буття. Дерево життя – знамено трьох основ світу. Яв – світ видимий, явний, дійсний. Стовбур Дерева життя – земне існування людей у просторі із Сонцем. Нав – світ невидимий, духовний, потойбічний, світ предків, коріння Дерева життя. Прав — світ зоконів, правил.



Часто Дерево Життя зображають із птахами. Їх розміщення дуже символічне: біля самого стовбуру внизу вони його творять, зберігають від злих духів та чар; вгорі проводять та розповсюджують Світ, який іде через них до людей та життя. 

    Традиційно Дерево Життя завжди квітне, що означає сьогоденне життя кожного. Усі квіти різні за розмірами, пишністю, кольором чи його інтенсивністю, деякі вже відходять, а деякі тільки-но розпустилися чи збираються вийти з пуп’янків. І це все також символічно – бо саме таке різне і наше життя.

    Ще на українських вишиванках зустрічаємо «котли» у формі ваз. Це, за словами дослідників, своєрідний образ первинного Нащада, Нави ( первісних вод творення, мороку Небуття), у який згортається душа, якщо в ній не достатньо світла, аби злетіти на верховіття вічного Дерева.


Немає коментарів:

Дописати коментар