четвер, 3 вересня 2020 р.

Голови гнути я не збирався

Хвилина пам'яті

(до 35-річчя зі дня смерті  Василя Стуса) 

       Трагічна доля судилася Василю Стусу (1938—1985) —талановитому українському поету, прозаїку, перекладачу, літературознавцю, правозахиснику, одному з найактивніших представників українського культурного руху 1960-х років. 

     Він був людиною, не здатною на компроміси, яка завжди йшла шляхом правди і заплатила за це власним життям, людиною, яка з гідністю казала про себе: «...Голови гнути я не збирався, бодай що б там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину».

     В Україні його не друкували — збірки віршів ходили по руках у самвидавному вигляді, а публікували їх лише за кордоном.

       До особистості В. Стуса нині повертаються знову і зновву, про що свідчать нові книги про життя та громадянську позицію незламної Людини.

Фото - Василь СтусФото - Птах піднебесний. Спогади про Василя Стуса

Фото - Василь Стус: Поет і громадянин. Книга спогадів та роздумів Фото - Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР


   Запрошую своїх користувачів ознайомитися з творчістю В. Стуса, перегорнувши сторінки його книг, чи прочитавши численні публікації в пресі про нього, які зберігаються в Шилівській бібліотеці, щоб віддати шану цій видатній Людині та почерпнути собі сили і натхнення з його віршів та незламного духу.

Немає коментарів:

Дописати коментар