понеділок, 23 листопада 2020 р.

Створена для тріумфу.

Година цікавої книги.


 Її роботи прикрашають Лувр, а її щоденником зачитуються донині.

    Її зоря світила недовго, але відблиски цього світла сягають нових і нових поколінь.

        Сьогодні, 23 листопада, минає 160 років від дня народження української та французької художниці, авторки знаменитого "Щоденника" Марії Башкирцевої.

      За своє коротке (усього 25 років), але яскраве життя Марія проявила численні таланти і змусила говорити про себе із захопленням.

     Попри низку книг про життя і творчість Марії Костянтинівни, Шилівська бібліотека радить своїм читачам самим прочитати її щоденник, щоби розширити свій світогляд і мати власну думку щодо цієї непересічної постаті. 

       Тому сьогодні і в наступні дні  всім користувачам бібліотеки, які  її відвідують, презентую книгу Михайла Слабошпицького "Марія Башкирцева" (Роман-есе.--К.: Дніпро, 1987. 234 с.). 




   Книга розповідає про те, як дівчині з України, героїні цього твору, відомій художниці Марії Башкирцевій судилася і дивовижна, і трагічна доля. Народившись на Полтавщині в дворянській сїм'ї, вона більшість років свого життя прожила у Франції. У романі змальована атмосфера тогочасного культурного життя Парижа. Хвилюючі сторінки присвячені коханню Марії і знаменитого французького художника Жуля Бастьєна-Лепажа. Захоплюють уривки із щоденника М. Башкирцевої та її листування з Гі де Мопасаном.

Немає коментарів:

Дописати коментар