понеділок, 14 грудня 2020 р.

Сімейне право торкається мало не кожного з нас.

 Правовий онлайн-екскурс.

     Користувачі бібліотеки часто звертаються до мене з багатьох сімейних питань. На деякі з них ми находимо відповіді в книгах та посібниках юридичної тематики, якими володіє бібліотека,  а в інших випадках звертаємось до інтернету.

   Книги юридичної тематики будуть цікаві всім без винятку користувачам, адже в них розміщена науково- популярна інформація з питань правознавства з багатьох питань та аспектів нашого життя.







    А у пошуку інформації про практичні засади сімейного права й реальні проблеми, з якими зіштовхуються українські сім’ї, я рекомендую своїм користувачам звернутися до доповіді «Сімейне право в Україні: вибрані правні аспекти стосовно сім’ї та подружжя» юриста Володимира Боштана.

        Ось кілька аспектів зачеплених правознавцем:

       --  Сьогодні РАГСи реєструють багато шлюбів і, водночас, багато розлучень.

       --  Подружжя при реєстрації шлюбу зазвичай не знають про свої права, обов’язки, які можуть виникнути при спільному житті, а також майнові питання.

         -- Що насправді наша держава може гарантувати: зареєстрованій шлюбній парі держава може надати земельну ділянку, може надати за програмою підвищення житлових умов квартиру. Люди можуть отримати матеріальну допомогу з підприємств, де вони працюють.

       -- За навмисне невиконання рішеннь по сплаті аліментів передбачені законом такі юридичні заходи: притягнення до адміністративної відповідальності, до кримінальної відповідальності, арешт ідентифікаційного коду, заборона виїзду за кордон, арешт на майно

      Правознавець навів кілька альтернатив попередження розлучень:

     ---  Час карантину — час, який дається для подружжя для відновлення й налагодження стосунків і розв’язання сімейних проблем.

      --  Попереджувальна і профілактична робота із сім’ями для попередження й усунення розв'язання шлюбу, коли за сім’єю закріплюється юрист, психолог і священник, чи, зокрема, фінансовий консультант.

     --  «Кухонний стіл» — розмова, спілкування, діалог.

    -- Лист звернення — коли один із подружжів пише листа іншому зі своїми побажаннями і баченнями. 


Немає коментарів:

Дописати коментар