субота, 16 січня 2021 р.

Його бібліотека нараховувала коло 50 тисяч томів

Інформ-досьє


     150 років тому – 15 січня 1871 року – на Волині народився Агатангел Кримський, поліглот, мовознавець, сходознавець, письменник, поет, історик, антрополог. 

       У три роки Агатангел уже навчився читати й відтоді не розлучався із книжками. Уже в дорослому віці його бібліотека нараховувала майже 50 тисяч томів. 

       Родовід ученого бере початок від стародавнього кримськотатарського роду з Бахчисарая. У 1696 році після конфлікту з ханом, рятуючись від його помсти, прадід А. Кримського змушений був тікати з Бахчисарая й оселитися на території сучасної Білорусі. З огляду на те, що він був вихідцем з Криму, охрестили його Кримським.

    Варто зазначити, що в родині Агатангела спілкувалися російською, проте сам він став українофілом.

     «Перша ознака національності є мова – я й нею найперше заклопотався, пильно читав усякі книжки, особливу увагу звертав на етнографічні матеріали, перечитав усякі філологічні праці», – писав Агатангел Кримський у своїй автобіографії.

    Учений знав коло 60 мов. За своє життя він здійснив фундаментальні дослідження з арабістики, іраністики, семітології, тюркології та славістики. Написав понад 1000 наукових праць з історії мов, літератури, мистецтва, релігії народів Близького та Середнього Сходу, Кавказу та Європи.

    Під керівництвом Агатангела Кримського готувалися і видавалися словники та наукові збірники, які й досі допомагають у роботі перекладачам.

     Зокрема зазначимо, що Агатангел у 1905 році видав переклад Корану з арабської на російську мову й супроводив переклад науковим коментарем.

     Агатангел Кримський став жертвою сталінських репресій. У СРСР його ім'я довгий час замовчувалося.


Немає коментарів:

Дописати коментар