субота, 24 квітня 2021 р.

Чорнобильська молитва

 Година цікавої книги

   26 квітня -- Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

                           Шилівська бібліотека пропонує своїм   користувачам прочитати книгу білоруської   письменниці Світлани Алексієвич   "Чорнобильська молитва: хроніка   майбутнього".

   Ця книга говорить голосами "маленьких     людей" про катастрофу, що зруйнувала   мільйони життів, перевернула світогляд   цілого покоління, а заразом відхилила   залізну завісу й підважила непорушну,   здавалося, конструкцію радянської держави.
    Роман, який вийшов 1997 року, створено на основі розлогих інтерв'ю з більш ніж 500 очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії, ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями та самоселами "зони", посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими.
   Вперше українською мовою книга вийшла 1998 року у перекладі О. Забужко. Причиною перевидання стала не лише 30-а річниця аварії на ЧАЕС, а й її актуальність для нинішньої України. 
       Адже на тілі України з'явилася ще одна "зона відчуження" -- окуповані територїі Донбасу. І виявилося,що письменниця написала і про "русский мир", тоді ще званий "радянським", про його внутрішню генетичну запрограмованість на катастрофу.

        Чорнобиля гіркий полин  на серце ліг незримо й тяжко.                                                І плине над землею дзвін із тихим стогоном протяжно.                                                         



Немає коментарів:

Дописати коментар