субота, 21 січня 2023 р.

В єднанні сила і міць держави (22.01 -- День Соборності України)

 Історичний урок єднання


                                                                    «Слава Вкраїні! Любій отчизні,                                                                                 Слава довіку однині!                                                                                                         Єдність і згода, право й свобода — Доля найкраща народа!»

                                                                                                              Г. Чупринка.      

     День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Лише за умови політичної та економічної незалежності ми можемо претендувати на гідне місце України в світі. Лише сильна держава та сильна влада може убезпечити націю від служіння чужим інтересам. Ось чому ми зобов’язані плекати ідеал власної соборної держави й віддавати йому всі свої сили та здібності. Об’єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам’яті українців. Сьогодні українцям знову приходиться боротися за свою єдність, захищати цілісність і суверенітет рідної країни.  

      В Шилівській бібліотеці напередодні цього великого державного свята проведено історичний урок єднання "В єднанні сила і міць держави". Під час заходу присутні дізнавалися з книг та виступу бібліотекаря про становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який був глибоко історично мотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. 




Користувачка бібліотеки Світлана Петрівна Гончар, в минулому вчителька історії, докладно повідала про те, як у далекому 1919 році Директорією УНР урочисто було оголошено Акт Злуки про об'єднання Української Народної Республіки (Наддніпрянської України) і Західно-Української Народної Республіки (Галичина, Буковина і Угорська Русь) у соборну Україну. Проголошення Соборності УНР та ЗУНР є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу, а 22 січня ввійшло до національного календаря, як велике державне свято - День Соборності України.  









Немає коментарів:

Дописати коментар