пʼятниця, 27 січня 2023 р.

Уроки Голокосту: мужність і співчуття

 Історичний калейдоскоп

(27.01 -- Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту)

      Про Голокост -- як і про Голодомор та будь-який інший геноцид -- варто знати і пам'ятати, аби уявляти, на що здатні люди. Історія -- це застереження. Розуміння причин, мети й умов Голокосту дасть змогу розпізнати подібні, якщо вони з'являться знову. Невідомо, кого завтра зарахують до "ворогів народу" в нетолерантному суспільстві.

  27 січня Україна і світ вшановують пам'ять жертв трагедії Голокосту. В резолюції Генеральної асамблеї ООН, прийнятій 1 листопада 2005 року  говориться, що «Голокост, який   привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».     

      Шилівська бібліотека пропонує увазі користувачів кілька книг по цій темі, які приголомшать усіх правдивістю, трагізмом та людиноненависною фашистською політикою, направленою на знищення євреїв.  


Кузнецов А. Бабий Яр. -- К.: "Самміт-Книга", 2008. 368 с. 

      Масовою братською могилою та символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. Книга присвячена Пам'яті всіх загиблих від рук нацистських окупантів в Бабиному Яру під Києвом. Там розстрілювали кожного дня євреїв, руських, українців та людей інших національностей. 


 Шульмейстер Ю А. Гитлеризм  в истории евреев. -- К.:Политиздат Украины, 1990. -- 255 с., ил.   

     Книга присвячена подіям кривавого антиєврейського геноциду гітлерівцями в роки Другої світової війни. Основана на документах, свідченнях  і спогадах очевидців, книга розповідає про ті страшні події, коли фашисти масово страчували євреїв. Розрахована на широке коло читачів.


Тетяна де Росней. Ключ Сари.-- Харьків: Книжний Клуб "Клуб Семейного Дозвілля", 2007. --368 с.

     У липні 1942 року близько десяти тисяч євреїв, жителів Франції, скніють у гетто. Старі, жінки, діти... На них очікує табір смерті Аушвіц. Десятилітня Сара рветься додому. Там на неї чекає чотирилітній братик, якого вона, надіючись врятувати, заперла на ключ в потайній шафі. Але вона повернеться до Парижа надто пізно.

    Кініллі Томас. Список Шиндлера. -- Харків: Книжний Клуб "Клуб Семейного Дозвілля", 2016. -- 432 с.                 

      Це книга про людину, яка здійснила неможливе. Оскар Шиндлер -- мільйонер, успішний комерсант, запальний гравець, автогонщик, авантюрист, справжній арієць та... праведник світу, який урятував від смерті в газових камерах більше людей, ніж будь-хто за всю історію війни.







    











Немає коментарів:

Дописати коментар