пʼятниця, 19 травня 2023 р.

"Невинно убієнні"

 Інформаційна година

(21.05 -- День пам'яті жертв політичних репресій)

.  

   Це День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні  внаслідок політичних репресій комуністичного режиму. Він відображає в своєму формулюванні одне з найтяжчих злочинів проти людяності тієї безжальної влади.  Згідно Указу Президента України №431/2007 від 21-го травня 2007-го року, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людяності відзначається «День пам’яті жертв політичних репресій» - щорічно у третю неділю травня

     Терор репресії вразили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священників, представників культури, селянство. Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії, які чинились сталінським режимом та його прибічниками в Україні у 1930-х роках. Приміром, в Україні в 1937–1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в’язниць та таборів.

    Упродовж десятків років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева.     


     За останні тридцять років українські видавництва надрукували сотні найменувань книг про ті трагічні жорстокі часи.  Кожна історія - унікальна, кожний погляд - вартий уваги і поваги. Отже, читаймо! І не забуваймо тих, кого з нами уже нема і шануймо тих, хто живе для України.

Немає коментарів:

Дописати коментар