суботу, 13 січня 2024 р.

Марія Приймаченко: "Сонячний світ її творчості."

 Мистецька сторінка

(12.01.2024 -- 115 років від дня народження Марії Оксентівни Примаченко (Приймаченко) (1909-1997), української майстрині народного декоративного розпису

     Вже два роки світ переживає справжній бум на творчість української художниці Марії Примаченко: у травні 2022-го роботи мисткині стали частиною головної програми Венеційської бієнале, а про її творчість написали головні медіа світу, від The Guardian до The Times. В Україні кошти від продажу роботи Марії Примаченко, яку здійснив Фонд Притули, принесли пів мільйона доларів для Збройних Сил. А в 2023-му виставки робіт Примаченко пройшли по всьому світу.

    Але, на жаль, сприяли цій хвилі зацікавленості трагічні обставини: повномасштабна війна в Україні та, зокрема, знищення російськими окупантами музею в Іванкові, де зберігалася частина спадщини мисткині (на щастя, роботи вдалося врятувати). 12 січня виповнюється 115 років від дня народження народної художниці Марії Примаченко. 

     Шилівська бібліотека має прекрасну книгу, яка розповідає про цю  унікальну жінку, одну з найяскравіших представниць українського мистецтва. Це альбом з її дивовижними репродукціями, а вступна стаття знайомить нас з життєвим та творчим шляхом майстрині.







Немає коментарів:

Дописати коментар