четвер, 16 квітня 2020 р.

7 книг про епідемії



Епідемії людство прагнуло би забути, як страшний сон. Однак сьогодні, з відомих причин, інтерес до них знову зріс.

Чи мають епідемії закономірності, які уроки вони несуть людству? Можливо, відповіді дадуть книги.


1. «Коронавірус. Вірус-убивця» Ігор Прокопенко

Це журналістське розслідування документаліста й телеведучого Ігоря Прокопенко, яке було проведено безпосередньо в Китаї, а також у Москві й Новосибірську, де вивчають найнебезпечніші віруси, за участю провідних лікарів, біологів і навіть співробітників розвідки. Воно вичерпно відповідає на запитання: звідки ж узявся невідомий науці вірус 2019 nCoV?



2. «Пандемія: Всесвітня історія смертельних вірусів» Соня Шах

Наукова журналістка Соня Шах показує, як пандемія може статися, проводячи паралелі між холерою — одним із найбільш небезпечних і страшних патогенів у світі — і новими захворюваннями, яке підстерігає нас сьогодні.

3. «Епідемія. Справжня и страшна історія Поширення вірусу Ебола» Річард Престон

У цій книзі описується історія виникнення та поширення першого вірусу Ебола, смертність від якого досягала 90%. Книга ґрунтується на реальних подіях.



4. «Типова «атипова» Анатолій Шанін

У цьому нарисі автор розповідає про свої враження під час перебування в Китаї під час боротьби з «атиповою пневмонією» в Китаї у 2003 році, масштаби якої комуністична партія Китаю усіляко приховувала від світу.



5. «Геморагічні лихоманки в туристів і мігрантів» (медицина подорожей) Віталій Нечаєв

У монографії представлено основи епідеміології, клініки та профілактики арбовірусних і контагіозних геморагічних лихоманок, які нерідко спостерігаються в мандрівників і мігрантів. Викладено базові та довідкові відомості з епідеміології, клініці, діагностиці, профілактиці й лікуванню таких захворювань.



6. «Столиця в агонії. Як Петербург протистояв семи найстрашнішим епідеміям холери» Дмитро Шеріх



Холера й нині — смертоносна хвороба, але в російських столицях, Петербурзі та Москві, ця «азійська гостя» не з'являлася вже дуже давно. А колись її прихід повністю змінював ритм життя містян, їхній повсякденний побут…



7. «Червона чума» Джек Лондон

Постапокаліптичне оповідання, антиутопія про страшну епідемію, що охопила людство і яка забирає все нові й нові жертви.


Немає коментарів:

Дописати коментар