суботу, 11 квітня 2020 р.

Геноцид в фашистських концтабораї

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів


holocaust-studies-1 11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів

          11 квітня світ відзначає Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Саме в цей день в 1945 році в’язні Бухенвальда підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу й отримали шанс на життя.
       Перший концтабір у Німеччині був створений поблизу Дахау в березні 1933 року. До початку Другої світової війни в тюрмах і концтаборах Німеччини перебувало 300 тис. німецьких, австрійських і чеських антифашистів. У наступні роки гітлерівська Німеччина на території окупованих нею європейських країн створила гігантську мережу концентраційних таборів, перетворених на місця організованого систематичного вбивства мільйонів людей.
       Централізована система нацистських концтаборів призначалася для фізичного знищення цілих народів, в першу чергу слов’янських; тотального винищення євреїв, циган; нещадної експлуатації в’язнів в якості робочої сили.Концентраційні табори оснащувалися душогубками, газовими камерами та іншими засобами масового винищення людей, крематоріями. Були створені табори смерті, де ліквідація в’язнів йшла безперервним і прискореним темпом, де ув’язнені жили не більше трьох – шести місяців: там розповсюджувався наказ про «умертвіння роботою».
    Напевно, нам сьогодні неможливо уявити і відчути весь трагізм, що пережили поневолені в тих численних  фашистських концтаборах. Але ми повинні пям'яти про них і про ті страшні події, що призвели до таких масштабних і нелюдських жертв. І першими допоможуть нам у цьому книги. В кожній бібліотеці знайдуться книги і публікації про долю в'язнів, які загинули, або про тих, хто пройшов через те горило смерті і кому пощастило вижити в жахіттях концтаборів. В Шилівській бібліотеці є такі книги:
     1. Заліський В.І. Подвиг залишається невідомим. Пригодницький роман/ В.І.Заліський.--Кременчук: "Прем'єр", 1996. --152 с.  (В романі встає двобій в'язнів концтабору Мертва зона, радянських військових розвідників  зі службою СД і гестапо.)
      2. Литвинов В.В. Поезд из ночи. /В.В.Литвинов.--К.: "Молодь", 1989.--410 с.   (Книга розповідає про малолітніх в'язнів концтаборів).
    3. Моргун Ф. Сталінсько-гітлерівський геноцид українського народу/ Ф.Т. Моргун.--Полтава: "Дивосвіт", 2008.--285 с. (Висвітлюються трагедія окупації України та доля полонених).
    4. Кініллі Т. Список Шиндлера /Т.Кініллі.--Х.: "Клуб сімейного дозвілля", 2016.--411 с. (присвячується пам'яті Оскара Шиндлера, німецького підприємця, який в роки Другої світової війни врятував майже 1300 євреїв від жаху табору смерті Аушвіц).
      Прошу прочитати ці книги. Пам'ятаймо, що хто не знає історії свого народу, той не має майбутнього.
  

Немає коментарів:

Дописати коментар