вівторок, 21 квітня 2020 р.

Книгооберт — чудова ініціатива вільних бібліотек

Книгооберт чи букроссинг — досить нова ініціатива, яка знайшла прихильників і практично втілилася у всьому світі. Це процес звільнення книг — а саме: людина, прочитавши книгу, залишає її в громадському місці для інших.


У всьому світі створюють дедалі більше пунктів букроссингу, де кожний охочий може залишити свою книгу та підібрати собі до смаку іншу.

В Україні багато бібліотек відкрили букросингові полиці, а ще низка книжкових магазинів, кафе, гімназій тощо.

Так, наприклад, у столичному парку ім. Шевченко встановили аж 3 бокси з книгами, «щоби дати паперовій книжці шанс на виживання в сучасному світі електронних гаджетів». Ці бокси організатори назвали «вільна бібліотека».

Шилівська бібліотека теж запрошує читачів долучитися до цієї ініціативи. Уже кілька років у ній для вільного обміну книгами виділено цілий стелаж (6 поличок) книг, принесених і залишених читачами та жителями села. Це здебільшого популярні видання з різних галузей знань, фантастика, детективні та любовні романи, дитяча література.


Тож кожен може долучитися до корисної ініціативи.

На противагу лунає думка, що «українці люблять книги, тому розлучаються з ними неохоче».

    Нагадаємо, що ідею букроссингу у 2001 році запропонував американець Рон Хорнбекер. Так він залишив 20 книг із пояснювальними написами в холі свого готелю.

Немає коментарів:

Дописати коментар