понеділок, 13 липня 2020 р.

Сила розвіється, а правда ніколи!

Літературний портрет



   Чималий спадок полишив пособі велетень української літератури Олесь Гончар (1918—1995). Низка романів, повісті, новели. Зокрема найвідоміші з них — роман «Собор», «Зоря», «Людина і зброя»«Тронка».

    У Шилівській бібліотеці читачі можуть взяти ці книги та інші твори письменника для прочитання. В бібліотеці знаходиться майже вся літературна спадщина О.Гончара. Принагідно нагадаю, що  письменник -- наш земляк, народився в 3 квітня 1918 року в слободі Сухій Кобеляцького району. 14 липня 2020 року виповнюється 25 років з дня його смерті.

    Мало кому відомо, що саме Олесь Гончар на сесії Верховної Ради України після історичного референдуму 1 грудня 1991 року  проголосив результати волевиявлення українців жити у незалежній Україні.

     А за рік до того, 1990 року, Олесь Гончар написав заяву про вихід із комуністичної партії, куди вступав на фронті, а тому дуже цим дорожив. А того дня сказав: «Тоді я хотів умерти за партію, а тепер не хочу!»

     У 1993 році Міжнародний біографічний центр у Кембріджі (Англія) визнав О.Гончара «Всесвітнім інтелектуалом 1992—1993 років».

   «Сила розвіється, а правда ніколи!» — предрікав письменник.

Немає коментарів:

Дописати коментар