четвер, 13 травня 2021 р.

Майстер психологічної новели -- В. Стефаник

                                Інформ-досьє                       


14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.                                                                                                 


   Творчість Василя Стефаника ввійшла в золотий фонд української літератури. Сучасники високо цінили його твори, називаючи В. Стефаника співцем селянської душі і володарем дум селянських. Улюблений жанр письменника – новела. Сьогодні Василя Стефаника називають майстром психологічної новели. Саме цим він завоював собі світову славу.                          До кращих психологічних творів письменника належить новела “Новина”, в якій змальовано нестерпні умови життя галицького селянства, трагедію бідняка Гриця Летючого, що став злочинцем. Жахливі злидні, душевні муки штовхнули його на вбивство рідних дітей. В ній не має нічого вигаданого.                       Нелегко читати новели В. Стефаника, тому що він, за словами класика, пише «коротко, сильно і страшно». Але їх треба-таки читати, співпереживаючи. Бо лише так, боліючи разом з автором та героями його творів, не даємо загрубіти й зачерствіти нашим душам і серцям, залишаючи їх відкритими для добра.

    Шановні користувачі нашої бібліотеки!

    Читайте розповіді про трагічні людські долі в новелах письменника, а коли всі вони пройдуть крізь вашу душу, ви збагнете: це розповіді і про минуле нашого народу. Поетом його сумної долі був Василь Стефаник.


Немає коментарів:

Дописати коментар