четвер, 13 травня 2021 р.

Вікно у світ європейської культури: бібліотеки як архітектурні шедеври

 Слайд-подорож

  В Україні, згідно Указу Президента з 2003 року День Європи ми святкуємо в третю суботу травня. Цей день став символом нового початку, вільного та успішного шляху, мирної співпраці між суверенними націями, що ґрунтується на спільних цінностях та спільних інтересах, миру, солідарності, демократії, добробуту людей та верховенства права. Прагнення до європейського рівня життя, європейських цінностей і стандартів визначило європейський вибір нашої країни.
    Любов до Вітчизни не примушує нас заплющувати очі на досягнення іноземців, тому ми намагаємося збагатити свою країну їх досягненнями.
    Тож Шилівська бібліотека вже вкотре пропонує своїм користувачам здійснити віртуальну подорож по великих та унікальних бібліотеках країн ЄС, які є справжніми архітектурними шедеврами світу, а заодно побачити, як в європейських країнах, наших сусідів, ставляться до книги і бібліотек як храмів науки.                                                                                                               Тисячі квадратних метрів, нескінченні ряди книг, чарівна атмосфера і прониклива тиша, яку порушує хіба що шелест сторінок. Бібліотеки здатні викликати мурашки по тілу.                                                                           Неважливо, фанатієте ви від літератури чи ні, ці  величезні, красиві , величні будівлі вкрадуть ваше серце. Не здумайте проходити повз, якщо будете поруч, обов'язково побувайте хоча б в одному з цих храмів знань.

Бібліотека Трініті-коледжу, Дублін, Ірландія

img

     Бібліотека Трініті-коледжу, заснованого в XVI столітті, є однією з найдивовижніших у світі. Її діамант – довга кімната, на стелажах якій зберігаються 200 000 найстаріших томів. Висота основного приміщення будинку 65 метрів! По всьому залу у шаф стоять мармурові бюсти великих філософів. До речі, саме бібліотека Трініті-коледжу знялася у фільмі «Зоряні війни: Атака клонів. Епізод 2» в ролі архіву лицарів Джедаїв.

Королівська бібліотека Ескоріал. Мадрид, Іспанія

img
img
img

    Ця бібліотеку при монастирі Ескоріал – справжня перлина Іспанії! Під дивовижної краси розписними стелями будівлі знаходяться справжні шедеври літератури. Це єдина в світі бібліотека, в якій книги стоять корінцями всередину, щоб краще зберегти плетіння. До цієї бібліотеки потрібно близько години їхати з Мадрида. Відмінна можливість подивитися околиці іспанської столиці.

Бібліотека Кодрингтона. Оксфорд. Великобританія

img

     В університетському місті Оксфорд багато бібліотек, і майже всі вони прекрасні, але жодна з них не схожа на бібліотеку Кодрингтона в коледжі «Всіх душ». Полиці чорне дерева, дивовижні скульптури і неймовірна атмосфера, – ось що відрізняє це сховище книг від інших. В Оксфорд години за півтора можна доїхати з Лондона. Купуйте квиток на автобус або орендуйте авто.

Національна бібліотека Франції, Париж, Франція

img

     Це одна з найстаріших бібліотек в Європі і найбільша у Франції. Тут дбайливо зберігають 15-мільйонів примірників! Важлива їх частина знаходиться в корпусі Рішельє-Лувуа, в читальному залі Labrouste. Крізь скляні куполи туди проникає природне світло і створює чарівну атмосферу. В залі працюють дослідники або студенти, тому всередину вас не пустять. Але навіть, стоячи біля дверей, можна сповна насолодитися архітектурою цього чудового простору і зробити круті фото. Громадські зони цього корпусу – у вільному доступі.

Бібліотека абатства Виблинген, Ульм, Німеччина

img

    Ця бібліотека – яскравий приклад стилю рококо, який був таким модним протягом століть. Особливо ефектно тут виглядає центральна галерея з розписною стелею, фрески просто приголомшливі! Подивитися на феєрверк кольорів, вибух форм, вражаючі дерев'яні скульптури і вражаючу колекцію книг можна кожному. Бібліотека відкрита для відвідувачів.

Бібліотека Віденського економічного університету. Відень, Австрія

img

     Весь новий кампус Університету економіки Відня виділяється своєю футуристичною архітектурою. Однак бібліотека, спроектована Захою Хадід, виглядає взагалі нереально! Це ж майже космічний корабель – стильний, інноваційний, незвичайний. Загалом, ви не повірите своїм очам.


Немає коментарів:

Дописати коментар