середу, 28 липня 2021 р.

Церковне свято 28 липня: День Хрещення Русі

 Історичний екскурс

    

28 липня 2021 року ми відзначаємо велике православне свято -- хрещення Київської Русі. Ця подія відбулася майже через тисячу років після смерті та воскресіння Спасителя. Офіційна дата, підтверджена літописами -- 988 рік.

На наші землі вперше приніс християнство ще апостол Андрій Первозванний -- учень Христа. За переданнями, він піднявся на київські гори, встановив дерев'яний хрест і пророкував: "Тут буде віра Христова". Першими з князів Київської Русі хрестилися київські князі Дір та Аскольд (у 867 році). Через 100 років хрещення прийняла княгиня Ольга ( у 957 році), яка мріяла, аби її син Святослав став християнином, але цього не сталося. Це зробив її онук -- князь Володимир -- встановивши на Русі нову віру.

Яким був князь Володимир

Князь Володимир до прийняття християнства був палким язичником, але згодом почав шукати нову віру. До нього приходили магометани (іслам), євреї (іудаїзм), німці (католицтво), та греки (православ'я), які розповідали про свою віру. Князю припало до душі православ'я, тим більше, що мав приклад перед очима -- життя рідної бабусі княгині Ольги. Але войовничий князь Володимир ще пішов війною на греків і затребував від грецьких імператорів, що бажає одружитися з їхньою царівною Анною. Саме тоді князь раптово почав втрачати зір та згодом осліп. Його наречена -- царівна Анна -- запропонувала прийняти Святе Хрещення. Після завершення обряду князь Володимир раптово почав бачити та остаточно увірував у Господа.

У 988 році князь одружився з царівною Анною та повернувся до Києва разом з грецькими священниками та усім необхідним для богослужіння. Першими хрестилися 12 синів Володимира та бояри.Далі -- князь повелів киянам прийти на приток Дніпра -- річку Почайну, де священники провели перше загальне Таїнство Святого Хрещення.

Князь Володимир змінився. Жорстокий язичник став благочестивим християнином. Опікувався бідними, повелів приходити до нього на княжий двір по допомогу всім бажаючим. Народ дуже любив свого князя і прозвали його "ясним сонечком".

Про всі ці історичні події наша бібліотека пропонує більш детально прочитати в художніх книгах історичної тематики та в сучасних нових довідниках з історії України.

Немає коментарів:

Дописати коментар