пʼятницю, 16 липня 2021 р.

"Наша держава постала з-поза меж можливого"

 Відео-фактаж

(31 рік тому (1990) Верховною Радою УРСР було прийнято Декларацію про державний суверенітет України)


     30 років тому, 16 липня 1990 року, Верховна рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Декларація, зокрема, визначала без’ядерний і позаблоковий статус України, право на вільний розвиток національностей. Як приймався важливий документ і хто був ініціатором створення Декларації,  розповідають народні депутати, які у 1990 році голосували за документ — Іван Заєць та Сергій Соболєв.

   "Ідея незалежності України дуже яскраво прозвучала на установчому з’їзді Народного Руху у вересні 1989 року у виступах наших політв’язнів. Але мова про сам документ зайшла лише після березневих виборів 1990 року, — розповів Заєць. — У квітні, коли ми готувалися до відкриття нової сесії, я звернувся до професора Володимира Василенка, аби він написав проєкт закону про незалежність України. Ми всі відчували, що наближаються часи, коли одвічне прагнення українців до волі може бути реалізоване".

Заєць нагадав, що саме Василенко написав перший варіант Декларації про державний суверенітет України. Але, за його словами, був ще один проєкт закону, який готував Петро Мартиненко та робоча група.

    "Інші країни також ухвалювали такі документи, тому що Москва на той час провадила політику суверенізації республік. За духом наша декларація була документом, який чітко орієнтував на відновлення української держави, як держави національного типу. Тому наша декларація не просто проголосила саму ідею незалежності, вона не просто заявила на увесь світ про створення власної держави, вона накреслила шляхи створення цієї держави, стала її програмою", — каже Іван Заєць.                                                                                                                 

"У ці дні, коли так звана "ГКЧП" спробувала взяти владу і почати державний переворот у тоді ще Радянському Союзі, стався переломний момент в історії людства. Україна була ключовим учасником цього процесу. Сам факт голосування за Декларацію був найвищою точкою політичного кипіння", — згадує Соболєв.

Він зазначив, що за документ віддали 355 голосів.

    За словами Соболєва, в Декларації прописали статус України як позаблокової держави, що повинна була "від усього старого відмовитися і далі рушити вперед". Але Іван Заєць переконаний, що без’ядерний та позаблоковий статус наша держава отримала внаслідок компромісу.

"Тоді якраз думали про те, що не можна гарантувати безпеку лише власними зусиллями і що потрібно бути членами колективних форм безпеки. Однак ми перебували ще у складі Радянського Союзу і на нашій території тоді було дуже багато ядерної зброї. Росія і США були зацікавлені в тому, щоб вирвати цю зброю з рук українців. Ми мали наскрізь комуністичну владу, не готову до самостійницького життя. Крім того, був Чорнобиль, який дуже налякав громадян. Це був тактичний хід, щоб заспокоїти захід і своїх громадян. Разом з тим в декларації немає імперативної норми про те, що Україна буде позаблоковою державою".

    Декларація про державний суверенітет України : прийнята Верхов. Радою Української РСР 16 лип. 1990 р. — К. : Політвидав України, 1990. — 8 с.                                                         Декларацію про державний суверенітет України прийняла Верховна Рада УРСР в 1990 році, 16 липня. Цей документ є документом історичної значимості, адже він проголошував державний суверенітет України.                             Декларація складається з 10 розділів. Нею проголошено самовизначення української нації, народовладдя, принцип поділу державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, територіальну цілісність України в межах наявних кордонів, економічну самостійність, виключне право народу України на володіння, користування і розпорядження національним багатством України, захист усіх форм власності в державі, гарантії екологічної безпеки і культурного розвитку.


 





Немає коментарів:

Дописати коментар