середу, 7 липня 2021 р.

Різдво Іоана Хрестителя та Івана Купала: чим відрізняються свята

 Народознавча розвідка


 .

     7 липня українці святкують   Різдво Іоана Хрестителя та Івана Купала. Православна Церква України пояснює походження цих язичницького та православних свят:                      " Різдво Іоана Хрестителя та "Івана Купала" -- це  два зовсім різних свята, християнське та язичницьке, які за примхою історії відзначаються поряд. 


   7 липня Православна Церква відзначає Різдво святого пророка Іоана Предтечі і Хрестителя Господнього. Він народився за пів року до Різдва Спасителя, прийшовши у цей світ, щоб підготувати людей до пришестя на землю Христа, "навернути серця батьків до дітей, і непокірних -- до мудрості праведників, аби приготувати Господеві народ звершений". Різдво Іоана Хрестителя має велике значення для кожного християнина і не має жодного стосунку до ворожінь, пошуків "чарівної квіти"папороті чи стрибків через багаття -- звичних атрибутів язичницького "свята Івана Купала".


       Масові ігрища язичників та обряди "очищення" вогнем і водою відбувалися у день літнього сонцестояння. Унаслідок введення григоріанського календаря святкування перенеслося на початок липня, збіглося з християнським святом Різдва Іоана Предтечі та отримало назву  "Івана Купала". 


   У церковному календарі прямо не згадується заборона щодо народних гулянь, однак безперечно заборонені ворожіння, сороміцькі ігрища та стрибання через вогонь як відгомін поганського обряду "очищення". Тож все, що ми робимо, необхідно робити свідомо та відповідально, завжди пам'ятаючи, що ми християни. Тим більше, що нині триває Петрів піст -- час час для молитви та внутрішнього очищення, покаяння та наближення до Бога.
   

   

     

Немає коментарів:

Дописати коментар