суботу, 29 січня 2022 р.

Герої крут і Полтавщина

 

Відео-презентація книги

(29.01 -- День Героїв Крут) 

     «Завдяки Крутам УНР визнали державою. 

    Так лаконічно пояснив  значущість звитяги героїв доктор історичних наук Володимир Сергійчук. Патріоти стали на захист IV Універсалу Центральної Ради, яким вперше у ХХ столітті було проголошено державну незалежність і стримали на кілька днів російсько-більшовицьку навалу. Відтак УНР встигла одержати визнання своєї державності 9 лютого 1918 року від Німеччини, Австро-Угорщини, Болгарії і Туреччини.

   Напередодні цієї дати для користувачів Шилівської бібліотеки було проведено відео-презентацію книги історика та краєзнавця Олега Пустовгара "Герої Крут і Полтавщина". 

У цій книзі автор систематизував вже з’ясовані й вивчені дослідниками дані й розпорошену по різноманітних джерелах інформацію. Це короткі відомості-оповіді про 12 звитяжців — учасників бою, чиє життя було пов’язане із Полтавщиною: командира Юнацького куреня, дворянина, нащадків Івана Котляревського та гетьмана Павла Полуботка, історика церкви, сина священика, хірурга планетарного масштабу й сестру-жалібницю армії УНР, козака Холодноярської республіки і військовика полку «Чорні Запорожці»; студентів Української господарської академії, яка функціонувала в чеському місті Подєбради на початку 20 століття. Про загиблих і тих, кому поталанило вижити у вирі тодішньої російсько-української війни й написати спогади про бій під Крутами.







Подивитися відео-презентацію книги всі бажаючі зможуть за посиланням https://youtu.be/SJ8z-u-odGs

 

Немає коментарів:

Дописати коментар