вівторок, 25 квітня 2023 р.

Чорнобиль -- скорбота пам'яті людської

 Хвилина пам'яті

(26.04 --Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф --  37-а річниця Чорнобильської трагедії)

    26 квітня -- сумна і трагічна дата не тільки для України, а й для усього світу. 37 років тому сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства -- вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції.

     Наслідки цієї катастрофи неможливо визначити ні в кількості загиблих, ні в завданій шкоді для всього живого і навколишньому середовищу, адже вони розтяглися на десятки років і тисячі кілометрів. Сотні тисяч людей змушені були назавжди залишити свої домівки і починати жити в новій місцевості. Якщо ми хочемо зберегти нашу планету, то таких трагедій більше ніколи не мають повторитися.

    Ми висловлюємо щиру повагу та вдячність тим людям, які 37 років тому врятували нашу країну та інші країни від ще більш страшних наслідків: пожежникам, ученим, лікарям, військовим і всім, хто був мобілізований на боротьбу з катастрофою, зупинили її ціною власного здоров'я і життя.

    В переддень цієї сумної дати згадаймо наших земляків, чоловіків-односельців, які брали участь у ліквідації Чорнобильської аварії уже такого далекого 1986 року:

     1.  Горобій Володимир Іванович,                1962 р.н.    (помер 2007 р.).
     2.  Удовиченко Володимир Григорович,    1954 р.н.,   (помер 2004 р.).
     3.  Дігтяренко Микола Іванович,                1952 р.н.,   (помер1988р.).
     4.  Кащенко Іван Васильович,                     1947 р.н.
     5.  Логвиненко Василь Петрович,               1957 р.н.
     6.  Рябець Анатолій Олександрович,          1965 р.н.    (помер 2018 р.).
     7.  Стативка Іван Григорович,                      1960 р.н.    (помер 2022 р.)
     8.  Чобіт Сергій Іванович,                             1965 р.н.                                                   9. Іванченко Олександр Нестерович          1950 р. н. 


  

   В фонді бібліотеки знаходяться матеріали і спогади про кожного ліквідатора-земляка. На жаль, п'ятьох з них вже немає на цьому світі. Низько вклоняємося пам'яті тих, хто відійшов за межу вічності, рятуючи нас і світ від пекельного атому. І безмежна дяка тим, хто сьогодні з нами. Вони живі свідки і учасники тих страшних подій і потребують шани та уваги. А численні книги, статті та фото про Чорнобильські події, які є в фонді бібліотеки,  нагадають нам про мужність і самопожертву величезної армії ліквідаторів, які зупинили ту страшну катастрофу, наслідки якої для всього людства були б трагічними.


Немає коментарів:

Дописати коментар