вівторок, 16 травня 2023 р.

П. Скоропадський і бурхливі події епохи Громадянської війни

 Інформ-досьє

(15.05 -- 150 років від дня народження П. Скоропадського)

    Скоропа́дський Павло́ Петрович --  гетьман України, український державний, політичний і громадський діяч, військовик. Народився він 15 травня 1873 року в місті Вісбаден в  Німецькій імперії.  Походив із козацько-старшинського роду Скоропадських. Був офіцером Російської імператорської армії, учасником російсько-японської та Першої світової війни. Гетьман Української Держави (29 квітня — 14 грудня 1918). Помер 26 квітня 1945 року в місті Меттен, Баварія, Третій Рейх. Відповідно до українського законодавства може бути зарахований до борців за незалежність України у ХХ сторіччі.

    П. Скоропадський, ставши гетьманом України та отримавши широкі владні повноваження, намагався стабілізувати ситуацію в Україні. Було відкрито близько сотні українських гімназій, відбулося введення до навчальних програм української мови, історії та географії як обов’язкових предметів, засновано українські державні університети в Києві та Кам’янці-Подільському, історико-філологічний факультет у Полтаві, створено Державний український архів, Національну галерею мистецтв, Український історичний музей, Українську національну бібліотеку, Український театр драми і опери, Українську державну капелу, Український симфонічний оркестр, Українську академію наук тощо. Але далеко не все було зроблено послідовно.


  І до цього часу вивчається та аналізується істориками помилки гетьмана Скоропадського. Та слід враховувати, що йому доводилося діяти в непростих умовах. 

        Більш детально про політичну діяльність П. Скоропадського можна прочитати в книзі "Павло Скоропадський", яку має наша бібліотека.

Немає коментарів:

Дописати коментар