четвер, 13 липня 2023 р.

Василь Барка– письменник родом із Полтавщини, який на весь світ заявив про Голодомор

 Огляд-лекція

(16 .07. 2023 р. -- 115 років від дня народження Василя Барки (Очерета) (1908-2003), поета та прозаїка українського зарубіжжя.

    Його прізвища немає в Українській радянській енциклопедії. Літературознавці тоталітарного режиму намагались замовчувати його постать до останнього. Добре, що він дожив до того часу, коли його ім’я з-за океану повернулося на рідну землю, яку він вимушено покинув у дні страшної веремії. 

    Василь Барка – митець із когорти українських письменників Америки. Цього видатного письменника-модерніста, літературознавця та філософа двічі номінували на здобуття Нобелівської премії. 

       Творчість В. Барки (справжнє ім'я -- Василь Костянтинович Очерет), талановитого письменника і поета, довгі роки залишалася невідомою в нашій країні. Роман "Жовтий князь" (1958--1961) -- це перший в українській літературі великий прозовий твір, присвячений національній трагедії України -- страшному голодомору 1932-1933 років, що забрав життя мільйонів людей. Письменник створив символічний образ Жовтого князя, демона зла, який несе з собою лише руйнування, спустошення, муки та смерть.

     А народився він 16 липня 1908 року в селі Солониці Лубенського повіту Полтавської губернії. Барка багато пережив незгод: втеча на Кубань, війна з фашистами, оборона Кавказу, тяжке поранення, полон, гірка доля «остарбайтера», табір для «переміщених осіб» (ДІПІ) в Авґсбурзі, напіврабська праця, пошуки сенсу життя, зміна світогляду, цілковите прийняття християнської ідеології.

        Василь Барка, який сам пережив голод і бачив на власні очі жахи канібалізму, відтворив народну трагедію в романі “Жовтий князь”, не втішаючи себе надією, що цей твір колись буде видрукувано в Україні. Та його таки надрукували. Шилівська бібліотека має цю унікальну книгу, видану в 2008 році, яка чекає на своїх читачів.



Немає коментарів:

Дописати коментар