пʼятницю, 10 листопада 2023 р.

Зачинатель нової української літератури

 Виставка-персоналія

(10 листопада 2023 року -- 185 років пам'яті Івана Котляревського (1769-1838), письменника, класика нової української літератури, уродженця м. Полтави)

    Іван Котляревський -- український письменник, основоположник сучасної української літератури та громадський діяч. Його поема "Енеїда" 1798-го стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою. Саме це і започаткувало новий етап формування української літературної мови. 

      Творчість Івана Котляревського стала взірцем для багатьох українських поетів і письменників. Свої поезії Котляревському присвятив Максим Рильський ("Іванів гай"), Володимир Сосюра ("І. Котляревський"), Степан Олійник ("Поважна причина"), М. Нагнибіда ("Вітання"), В. Коломієць ("Слово на вінок І. Котляревському"), Я. Шутько ("Слава "Енеїді"), І. Пільгук ("Грозовий ранок") та інші. Життя І. Котляревського послугувало сюжетом для роману українського письменника 
Бориса Левіна "Веселий мудрець". Життєвий шлях великого полтавця-життєлюба автор подав у вигляді семи "книг" – повістей, що висвітлюють певні періоди біографії письменника. Період перебування Івана Петровича у війську під час турецько-російської війни відтворив письменник В. Стрепет у творі "Над Дунаєм, над рікою".

  Пропонуємо ознайомитись з творчістю І. Котляревського, насолодитися його іскрометним гумором та дізнатися про цікаві факти його життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар