суботу, 2 травня 2020 р.

Фантаст Ніл Ґейман: бібліотеки – це ворота в майбутнє

Бібліотеки -- ворота в майбутнє.

(міні-лекція)


       У лондонському центрі виконавчих мистецтв (Barbican Centre) відомий письменник-фантаст Ніл Ґейман прочитав чудову лекцію, у якій розповів, чому майбутнє людства залежить від нашої фантазії, книг та бібліотек.

    "Хочу розповісти про те, що з нами робить читання. Для чого воно створене...

   ...у книжках можна знайти дещо життєво важливе для існування в цьому світі. Й ось воно: світові не обов’язково бути саме таким. Усе може змінитися.

   ...Не думаю, що всі книги мають потрапити чи потраплять на екрани.

    Література може показати вам інший світ. Вона може взяти вас туди, де ви ніколи не були. Відвідавши хоч раз інші світи, як ті, хто скуштував чарівних фруктів, ви ніколи не зможете бути повністю задоволені світом, у якому виросли.

     Невдоволення – річ хороша. Незадоволені люди можуть змінювати й покращувати свої світи, робити їх кращими, інакшими".

"Бібліотеки – це, дійсно, ворота в майбутнє" 

    "Бібліотеки – це свобода. Свобода читати, свобода спілкуватися. Це освіта (яка не закінчується того дня, коли ми залишаємо школу чи університет), це дозвілля, це притулок і це доступ до інформації.

      Побоююсь, що у ХХІ столітті люди не зовсім розуміють, що таке бібліотеки і яке їхнє призначення. Якщо ви сприймаєте бібліотеку як стелаж із книгами, вона може здатися вам старою й несучасною у світі, де, книги здебільшого доступні в електронному вигляді. Та це фундаментальна помилка.

Гадаю, що тут уся річ у природі інформації. Інформація має ціну, а правильна інформація неоціненна...

Бібліотеки – це місця, куди люди приходять за інформацією. Книги – це лише верхівка інформаційного айсберга, вони лежать там, і бібліотекарі можуть вільно й легально забезпечити вас книгами. Більше дітей беруть книги з бібліотек, ніж будь-коли раніше, і це різні книги – паперові, електронні, аудіокниги.

Але бібліотеки – це ще, наприклад, місця, де люди, у яких немає комп’ютера чи доступу до інтернету, можуть вийти в мережу.

Бібліотека – це сховище інформації... Це місце для спілкування. Це затишне місце, притулок від навколишнього світу. Це місце з бібліотекарями. Бібліотеки майбутнього ми можемо уявляти вже зараз".

                              Важливо долучати дітей до читання

         "Важливо, щоб наші діти долучалися до читання: усе, що їм подобається, щабель за щаблем їх просуватиме до грамотності.

     Нам варто читати нашим дітям уголос. Читати їм те, що їх радує. Читати їм історії, від яких самі вже втомилися. Говорити різними голосами, зацікавлювати їх і не припиняти читати лише тому, що вони самі навчилися це робити. Робити читання вголос миттю єднання, часом, коли ніхто не дивиться в телефони, коли спокуси світу відкладені в бік.

      Сподіваюся, ми зможемо передати нашим дітям світ, де вони читатимуть, і де їм читатимуть, де вони уявлятимуть і розумітимуть".

Плекаймо мову

        "Мусимо користуватися мовою. Розвиватися, дізнаватися, що означають нові слова і як їх застосовувати, спілкуватися зрозуміло, говорити те, що маємо на увазі. У жодному разі не робімо з неї щось неживе й зашкарубле.

     Маємо послуговуваися мовою, як живим організмом, який розвивається, вносить слова, який дозволяє їхнім значенням і вимові змінюватися з часом".

          Ніл Ґейман (Neil Richard MacKinnon Gaiman) – англійський письменник у жанрі фантастики та фентезі, а також сценарист та продюсер.

        Джерело: https://busrra.livejournal.com/77534.html

Немає коментарів:

Дописати коментар