суботу, 27 червня 2020 р.

День становлення і затвердження наших прав і свобод

Інформаційний дайджест


28 червня відзначаємо День Конституції України, день затвердження прав і свобод громадян України.

    Про непростий шлях нашої країни до державності й до кроку затвердження Конституції України розповідають чимало книг. Чимало культурної української еліти обстоювали українську мову, незалежність, національну ідею.

    Зокрема, не всім відоме видання 1921 року «Книга Буття Українського Народу», автором якої є один з ініціаторів Кирило-Мефодіївського товариства  Микола Костомаров. У цій книзі, зокрема, волелюбність українського народу визначається як його невід'ємна риса.

    Крім того, сьогодні побачило світ чимало книг про українську еліту, діяльність якої десятиліттями замовчувалася радянською владою. Серед них "Обвинувачується Михайло Сорока" (книга документів з архіву колишнього КГБ). Про людину, яка не зломилася під тиском комуністичного репресивного апарату, зберегла моральні цінності і, попри солодку можливість жити на волі з дружиною та сином, обрала важке життя в неволі і змогла навіть у таких умовах розвивати і встановлювати ідеї ОУН*. 

   * ОУН — Організаіція українських націоналістів — український громадсько-політичний рух, що ставить собі за мету встановлення Української соборної самостійної держави, її збереження та розвиток.

    2006 року побачила світ книга "В защиту демократии" уродженця України Натана Щаранського, яка має таку посвяту: "Пам'яті Андрія Сахарова, людини, яка довела, що тверда моральна позиція й мужність можуть змінити світ". У передмові до цього видання зазначається, що як центральна лінія книги описується феномен "дводумства" — "особливого стану розуму людей, які живуть у суспільстві страху".

     Також нині перевидано низку книг, які видання в Україні чекали десятиліття, як от книга "Незримі скрижалі Кобзаря (Містика лицарства запорозького)" – монографія дослідника творчості Шевченка Дмитра Донцова, яка побачила світ у Торонто у 1961 році й перевидана 2019 року в Україні.

     Читаймо книги й розширюймо горизонти української свідомості!

Немає коментарів:

Дописати коментар