вівторок, 16 червня 2020 р.

Вона, як криголам, виламувалася силою свого внутрішнього духу

Віртуальна інформаційна година


                                                                                                                 17 червня 1849 року (за іншими джерелами 17 липня) народилася Ольга Драгоманова (Косач) — письменниця, драматург, публіцистка, перекладач, етнограф,член-кореспондент Всеукраїнської Академії Наук, відома під творчим псевдонімом — Олена Пчілка.

     Це перша жінка видавець, перша жінка, яка кардинально змінила тематику української літератури, у якій інтелігенцію вивела на перший фронт: "Ви така одна, що ризикнули це зробити" — сказав про неї Іван Франко. Це перша жінка член-кореспондент Академії Наук і це перша жінка націоналістка. І це перша жінка, яка в 1903 році на відкритті пам’ятника Котляревському, попри заборону говорила укранською мовою".

    Олена Пчілка — мати шести дітей-інтелектуалів.

    Вона була дуже пристрасна, безкомпромісна, неймовірно рішуча, наступальна. Вона пропонувала українцям винятково свою філософію протесту.

      Вона ніколи не плила за течією. Завжди трималася одинаком. Вона була світочем серед загальних тенденцій.

     «Вона, як криголам, виламувалася силою свого внутрішнього духу проти тодішніх політичних обставин» — так охарактеризувала Олену Пчілку в одному інтерв’ю мовознавець, доктор філологічних наук Ірина Фаріон.

    Та пам’ті про неї не було 70 років. Її вилучено з літературного процесу, з політичного процесу, навіть з курсу етнографії, хоч була вона членом-кореспондетном Академії Наук саме у тій царині.

За матеріалами телепрограми  «Велич особистости» ОЛЕНА ПЧІЛКА

Немає коментарів:

Дописати коментар