неділя, 5 липня 2020 р.

Купальське дійство

Народознавча година


    З 6 на 7 липня в Україні святкують одну з найпоетичніших подій обрядового календаря. Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – свято Івана Купала.

     Це свято найвищого розквіту сил природи, що відзначається східними слов'янами в день літнього сонцестояння,

     Свято Івана Купала – народне, красиве, романтичне дійство, яке неодмінно  відбувається «на природі». Це свято молоді  — Купало або Купайло, називають його ще — Сонцекрес, свято Роси чи Ліго.

     За словами дослідників, у наших предків слово «купала» мало багато значень, але зазвичай його використовували як загальну назву для очисних ритуалів та обрядів, які проводились у відкритих водоймах.

    Традиційно на Івана Купала палять вогнища (за темної пори доби) і стрибають через них, співають і водитять хороводи, дівчата плетуть вінки, збирають трави, люди обливаються джерелицею, відчайдухи шукають «цвіт папороті», яка, за повір'ям, наділяє власника надздібностями.

    Відбивається тема свята Івана Купали і в художній літературі, зокрема найвідомішою розповіддю про це свято є повість Миколи Гоголя «Вечір напередодні Івана Купала» із циклу «Вечера на хуторе близ Диканьки».

Немає коментарів:

Дописати коментар