четвер, 20 серпня 2020 р.

“Під синьо-жовтим прапором свободи з’єднаєм весь великий нарід свій”

                                                                   експрес-інформація 

На своїй картині «Запорожці пишуть листа турецькому султану» (1891 р.) над головами козаків Ілля Рєпін приховав на списах жовто-блакитні та червоно-чорні прапори.

23 серпня в Україні відзначають День державного прапора. 

Під синьо-жовтим прапором в Україні зустрічають іноземних гостей, військовослужбовці приймають присягу, працюють українські посольства, він вивішується в ООН.


Цікаві факти про український прапор


  • Стійке поєднання синього і жовтого кольорів на національному прапорі фіксується із середини ХІХ століття. Проте деякі легенди говорять, що ці кольори з’явились завдяки трипільцям під час великого переселення народів.
  • Національний прапор у його сучасному розумінні, на думку деяких істориків, з'явився на етапі існування козацької держави. Тоді найвищий щабель в ієрархії посідав гетьманський прапор. Найвідоміший із гетьманських прапорів пов'язують з ім'ям Богдана Хмельницького (він був білого кольору).
  • У час «весни народів» 1848 року Головна руська рада проголосила загальноукраїнським гербом старовинний герб князів Романовичів, Львівські землі та Руське воєводство  зображали золотого лева, що спирається на скелю, на блакитному тлі. Саме такі зображення мали на своїх прапорах загони Національної гвардії в Яворові та інших містах Галичини. У цей же час згідно з геральдичними звичаями усталилися поєднання жовтої та синьої смуг на прямокутному полотнищі.

  • На своїй картині «Запорожці пишуть листа турецькому султану» (1891 р.) над головами козаків Ілля Рєпін приховав на списах жовто-блакитні та червоно-чорні прапори.
  • Влітку 1917-го під цим прапором вирушав на фронт перший український підрозділ – полк імені гетьмана Богдана Хмельницького. Тоді ж частина кораблів Чорноморського флоту підняла українські прапори.
  • Нинішню гамму кольорів українського прапора затвердила Центральна Рада на чолі з Грушевським у 1918 році.
  • На початку 1930-х років з’явився гімн ОУН зі словами: “Під синьо-жовтим прапором свободи з’єднаєм весь великий нарід свій”.
  • У 1938-1939 роках синьо-жовтий стяг був прапором Карпатської України (15 березня 1939 року Сейм Карпатської України в Хусті затвердив синьо-жовтий прапор Карпатської України), а в 1941 році – Української Держави.
  • За радянських часів жовто-блакитний прапор використовували підпільно, за нього в СРСР карали ув’язненням на два роки.
  • 26 квітня 1989-го у Львові під українським прапором відбувся мітинг пам’яті жертв Чорнобильської трагедії, а 22 травня того ж року – Шевченківське свято в Києві. 
  • 4 вересня 1991 року, вже після проголошення незалежності України,  національний синьо-жовтий прапор піднято над Верховною Радою України. 28 січня 1992 року Державний Прапор України затверджений Верховною Радою України.
  • 2014 року жовто-блакитний прапор піднімали над будівлями Донецького аеропорту впродовж всієї його оборони. Ворог збивав прапори вогнем, але «кіборги» неодмінно поновлювали символ української держави. 




Немає коментарів:

Дописати коментар