неділя, 21 лютого 2021 р.

Материнська мова -- піснею живою

 Материнська мова -- піснею живою.

(Мовознавча бесіда)


       Сьогодні, у Міжнародний день рідної мови, заведено виголошувати гучні промови, про милозвучність української мови та згадувати численні її заборони.

      Проте, як влучно сказала в одному інтерв’ю мовознавець Ірина Фаріон: «Щоб мова розвивалася, треба цією мовою говорити». І не лише розмовляти, а й писати, складати вірші, ставити вистави, співати колискові. 

     А ще читати українською і вдосконалювати власне мовлення, позбуватися суржику і збагачувати свою лексику красивими питомо-українськими словами, виразами, приказками тощо.

      Серед майстрів слова, зокрема, згадаємо Миколу Вінграновського (письменника-шістдесятника, режисера, актора, сценариста та поета). Його твори — то рясне намисто літературних жанрів: сонет, елегії, медитація, романс, станси, японське хокку, верлібр, вірші, написані гекзаметром та античним елегійним дистихом, повісті, оповідання. Та не тільки це, крім образності, афористичності, його поетична мова всипана новотворами. Один лише його цикл сонетів «Вінок на березі юності» (1956) прикрашають такі неологізми: повнокрило, білодення, довгоплинно, полячливий, мертвородний, всесилість, дрібноокий, повноцілість, нещасливість…

      Розмовляймо, читаймо українською!

     Сонет 11 із циклу «Вінок на березі юності» Миколи Вінграновського:

У кожнім дні своя пора світанна,

У кожнім дні поновлення своє.

Нема сердець, які не брала рана,

Яких ніколи біль не обів’є.


Нема таких. І знаю, що не буде,

Хоч рани різні, як і різні люди,

Та настає той час, коли кругом і всюди

Одним болітимуть людські думки і груди.


Вже ближче туляться до вічності країни,

Що меч несли, що сіяли руїни,

Живі живих потроху пізнають!


Згаса вогонь, і зненависть, і лють,

Бо в кожнім дні своє світання є

І в кожнім дні поновлення своє.

Область прикрепленных файлов.


   До Міжнародного дня рідної мови в Шилівській бібліотеці з користувачами проводились мовознавчі бесіди, в ході яких вони знайомились з відповідною літературою, висловлювали свої думки, читали вголос запропоновані вірші та вислови класиків про рідну українську мову та її значення в житті кожної людини.


















Немає коментарів:

Дописати коментар