понеділок, 15 лютого 2021 р.

Суворий урок Афганістану

     Прес-калейдоскоп

      Сьогодні, 15 лютого, в Україні День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

     Зокрема 15 лютого 1989 року завершилась радянська військова інтервенція в Афганістані. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців.


      Війна в Афганістані наприкінці ХХ століття стала суворим уроком для великих держав. Втручання, яке планувалося як короткострокова операція, переросло в десятирічну руйнівну кровопролитну війну, у якій не виявилося переможців.


     Глибше пізнати історію, долі, пекло та маловідомі сторінки тих років допоможуть книги та публікації з газетно-журнальних статей, які є в нашій бібліотеці.


    Дмитренко А. М. Аист: Художньо-документальна повість. -- К.: Дніпро, 1988. --557 с.: ил.

    Дмитренко А. М. Александр Стовба. -- М.: Политиздат, 1986. -- 117 с.: ил. -- (Когда им было двадцать).

   Книги розповідають про О. Стовбу, воїна-інтернаціоналіста, поета, який разом з чотирьма товаришами-солдатами ціною свого життя врятували своїх бойових товаришів в запеклому бою з  ворогом. Олександру тоді йшов 23-й рік.


   
   

  Шурави -- значит советский! Докум. розповідь про українських воїнів-інтернаціоналістів, які виконували свій військовий обов'язок в Демократичній Республіці Афганістан.. -- Молодь, 1988. -- 152 с.: ил.


  Протягом тисячоліть ця країна, що займає стратегічно важливе положення, виявилася на вістрі загарбницьких амбіцій великих держав і ставала ареною кровопролитних воєн. Афганські гори бачили армії греків і персів, гунів і монголів, британців, росіян та американців, але незмінним залишалося одне — цю країну можна завоювати, але не можна утримати. Це доводить вся її історія, в тому числі і новітня, маловідомі сторінки якої відкриває читачеві книга Стівена «Афганистан. Командировка в 1359 год» (Побачила світ у 2016 році. Події, викладені в цій книзі, стосуються далеких 1980-1982 років.






Немає коментарів:

Дописати коментар