субота, 15 травня 2021 р.

"Биківнянські могили" -- чорні сторінки історії України

 Віртуальна інформаційна година

              (16.05 -- День пам'яті жертв політичних репресій в Україні)


       Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» — заповідник національного значення (з 2006), найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій 1937—1941 років у Дніпровському районі міста Києва, на його північно-східній околиці, за 1,5 км від колишнього селища Биківня. Територія Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» складає майже 239 га та є найбільшим в Україні місцем поховання жертв сталінських репресій.                    Це місце поховання страчених і закатованих.                                                                Секретна ділянка НКВС УРСР офіційно почала свій відлік діяльності 20 березня 1937 року після рішення Президії Київської міської ради про виділення землі у 19,20 кварталах Биківнянського лісу для спецпотреб  НКВС. Упродовж 1937—1941 років (до окупації німцями Києва) вона була місцем таємного поховання жертв сталінських політичних репресій, розстріляних у київських в'язницях НКВС УРСР.                                                             У Биківнянських похованнях знайшли свій останній притулок представники всіх соціальних прошарків українського суспільства — від робітників і селян до інтелектуальної еліти (науковці, письменники, митці). Серед жертв, похованих на спецділянці НКВС у Биківні, є представники понад 30 національностей, а також іноземні громадяни. У 1940 році таємна спец ділянка НКВС у Биківнянському лісі стала місцем поховання розстріляних поляків із «катинського списку».
        Трагедія Биківні стоїть в одному ряді із такими злочинами як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл.

      Напередодні цієї знаменної і трагічної дати, 15 травня в Шилівській бібліотеці для дітей,учнів 5-6 класів було проведено інформаційну годину  "Биківнянські могили" -- чорні сторінки історії України". Бібліотекар Олександра Влох розповіла дітям про ті страшні часи репресій і терору в Україні в 30-х роках минулого століття, а потім всі переглянули слайди про заповідник " Биківнянські могили".











Немає коментарів:

Дописати коментар