вівторок, 12 квітня 2022 р.

Екологія космосу

Огляд-лекція

(12 квітня -- Всесвітній день авіації та космонавтики)

    12 квітня – день початку епохи пілотованих космічних польотів – спільне свято, що з'єднує минуле, сьогодення і майбутнє людей Землі. Нині до космічних досліджень долучилося багато країн. В Україні при Національній Академії наук у 1992 р. також створено Центр геокосмічних досліджень та Національне космічне агентство контролю і дослідження космічного простору. Україна є космічною державою.     

       За роки освоєння космічного простору на космічні орбіти було виведено тисячі космічних апаратів. Після використання ресурсу їх не повертають на Землю, тому що це економічно недоцільно. В кращому разі їх спалюють у верхніх шарах атмосфери. Це призвело до того, що в космічному просторі накопичилося багато космічного сміття, яке не тільки забруднює космічний простір, а й створює загрозу для подальших запусків нових космічних апаратів.

        Під час запусків космічних апаратів ракети-носії та ракети, які здійснюють орбітальні маневри, викидають відпрацьовані гази, що містять пару води, оксиди карбону й нітрогену, сполуки хлору, вуглеводні, інертні гази та багато інших шкідливих речовин, які забруднюють верхні шари атмосфери. Оскільки атмосфера на висоті сотень кілометрів надзвичайно розріджена (густина повітря в тисячі й мільярди разів менша, ніж у приземному шарі), вона дуже чутлива до будь-яких не властивих їй домішок речовин земного походження. Більше того, на сьогодні немає наукових досліджень, на основі яких можна достовірно прогнозувати негативні наслідки впливу таких забруднень на біосферу Землі. 

  


  В Шилівській бібліотеці є чимало книг про космічні дослідження, космонавтику, літальні апарати, космонавтів та інше.  Але на сьогодні все актуальніше постає питання екології космосу. В Україні вже другий місяць іде жорстока війна. Зриваються снаряди,  палають будівлі та воєнна техніка, і всі ці дими та шкідливі викиди піднімаються в небо, в космічні висоти. Тож день 12 квітня -- велике свято, в нас багато космічних досягнень, але нам потрібно більше уваги приділяти екології космосу, задумуватися про те, що можна зробити для поліпшення стану космічних просторів.

  




Немає коментарів:

Дописати коментар