пʼятницю, 22 квітня 2022 р.

Ця дивовижна земля

 Викладка літератури

    22 квітня 2022 року 147 країн світу відзначають День Землі. 

    У цей день кожний мешканець планети може зробити свій посильний внесок  у справу  захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити кілька дерев чи квітів, відмовитися хоч на день від користування автомобілем, від використання пластикових пакетів та інше.

    Земля -- це альфа і омега. Земля -- найбільша цінність, адже вона годує, оберігає та просто радує око. Україна по праву пишається своєю землею. Тут  гірські хребти Карпат і Криму, і сонячно-блакитні моря, і таємничі ліси Полісся, і загадкові терикони Донбасу, і одна з найбільших у Європі пустель. Тож не дивно, що земля ця здавна була ласим шматочком, який спокушав не одне плем'я , народ чи диктатора. Тим паче, що географічно було створено всі умови для транзиту з варягів у греки і з Азії до Європи. Тож нашим святим обов'язком є захищати та оберігати рідну землю,  примножувати її красу.

  З прадавніх часів наш народ обожнював матінку Землю. Пропоную користувачам бібліотеки деякі вислови про неї з українського народознавства та фольклору: 

   Землею-мамою клянусь.  В українських подолян існувала клятва землею -- найсвятішим. людина, присягаючись, мала стати на коліна та набрати в рот землі. 

    З землі приходимо і в землю повертаємось.  Мати Сира Земля -- центральний орган української міфології. Вона дала життя всім істотам і рослинам. Живих годує і мертвих приймає. 

   Всюдисуще земне око. Кожен куточок української землі живий і має свого охоронця. Водяника у воді, Лісовика у лісі, Болотяника на болотах. 



  А більше інформації про планету Земля надасть книжкова викладка літератури "Ця дивовижна земля".




Немає коментарів:

Дописати коментар