суботу, 11 березня 2023 р.

Василь Чечвянський: розстріляний сміх

 Ювілейна інформація

(11 03 -- 135 років від дня народження Василя Чечвянського (справжнє прізвище Губенко_ (1888-1937), репресованого письменника-гумориста, публіциста, старшого брата Остапа Вишні)

     Не всім читачам відомо, що першим, найстаршим братом у сім’ї Губенків, котрий народився 28 лютого (старого, 11 березня нового стилю) 1888 року, був Василь, якому судилося стати відомим українським письменником-гумористом та сатириком 30-х років ХХ століття - Василем Чечвянським (псевдонім походить від хутора Чечва - місця народження літератора.

   На початку 1925 року В. Чечвянський завідував філіалом газети «Вісті» в Полтаві, в 1926 році в Харкові влаштувався в журнал «Червоний перець», а потім його було призначено відповідальним секретарем цього часопису.


    Перша збірка гуморесок В. Чечвянського «Царі природи» вийшла у видавництві «Книгоспілка» в 1928 році. Наступного року в світ виходить вісім збірок гуморесок Василя Чечвянського: «Між іншим», «Переливання крові», «Оздоровлення апарату» та інші. Остання збірка - «Утилю путьовку» - в 1934-му. Загалом протягом всього лише семи (!) років Василь Чечвянський видав (разом з перевиданнями) шістнадцять книжечок гумору та сатири.

     В гуморесках, фейлетонах, сатиричних замальовках, репортажах, новелах і оповіданнях він висміював і таврував міщанство в усіх його проявах, бюрократів, нероб, шкурників, пристосуванців, обивателів, хабарників, пияків, підлабузників, злодіїв, хуліганів і т. п.  Якось Остап Вишня помітив: «У мого Василя тільки одне око, але бачить він тим оком гостро!»

    За звинуваченням в участі в українській контрреволюційній націоналістичній фашистській організації, 2 листопада 1936 Василь Чечвянський був заарештований. 14 липня 1937 в Києві виїзна сесія Військового трибуналу Верховного суду СРСР на підставі ст. 54-8, 54-11 КК УРСР ухвалила вирок про розстріл Василя Чечвянського й наступного дня — 15 липня 1937 року, його стратили. Репресіям піддалася і вся родина Чечвянського — дружина і сини.

Немає коментарів:

Дописати коментар