четвер, 9 березня 2023 р.

З когорти українських письменників

 Експрес-огляд

(9.03 -- 100 років від дня народження  Миколи Олійника (1923-1997), прозаїка, публіциста)

       Народився він 9 березня 1923 року в селі Бишеві (нині Фастівського району Київської області) у селянській родині. Його батько, Яків Олексійович, ледве вмів читати, мати, Харитина Василівна, зовсім не знала грамоти. 

        Як і багатьом письменникам двадцятого століття йому випала нелегка доля. Навчання в університеті перервала війна, був репресований за сфабрикованими документами, з вересня 1942 року був направлений до штрафної роти на фронт, в тяжких боях з нацистами на Північно-Західному напрямі був двічі поранений. Нагороджений двома  орденами Слави ІІІ-го ступеня і Червоної Зірки, медалями. 

     Після мобілізації заочно закінчив навчання, працював у редакціях  українських газет та займався письменницькою діяльністю.За роки творчої праці письменник опублікував кілька десятків оригінальних творів, багато нарисів, статей, рецензій, а також перекладів з літератур народів СРСР. Окремі його твори побачили світ російською, білоруською, латиською, грузинською, болгарською, польською, чеською і словацькою мовами.

      В нашій бібліотеці є чимало книг Миколи Олійника, які повідають багато чого з історії народного життя воєнного і післявоєнного часу.  


                                                                         В останні роки життя багато часу проводив на батьківщині дружини — у нашому місті Зінькові. Помер 8 січня 1997 року на 74-му році життя, його поховано на Байковому цвинтарі в Києві.

Немає коментарів:

Дописати коментар