пʼятницю, 31 березня 2023 р.

"Живе -- хто іскрить"

 Портрет видатної особистості

(3.04 -- 105 років від дня народження Олеся Гончара)

     О. Гончар -- видатний український письменник та громадський діяч. Він не тільки поповнив скарбницю сучасної української культури своїми творами, а й дійсно багато зробив для суспільного життя рідної держави (тобто його громадська діяльність була реальною, а не "кабінетною"). "Україно, твій день гряде!" — одне з найвідоміших гасел Гончара, яке в принципі добре характеризує його настрій як митця. 

    Народився Оле́сь Тере́нтійович (ім'я при народженні — Біличенко Олександр Терентійович) 3 квітня 1918 року в с. Ломівка Катеринославської губернії, нині це Дніпропетровська область. Рано став сиротою — у три роки його забрали на Полтавщину на виховання бабуся та дідусь. У 1930-х роках відбувся його перший період становлення як письменника: хлопець навчався в книжково-газетному технікумі, потім вступив у Харківський університет в 1938-му та працював у місцевій газеті. Воював на фронтах другої Світової війни, здобув вищу освіту, багато працював як письменник та громадський діяч.

    В О. Гончара часто були гострі відносини із владою та чиновниками. Він завжди перебував у певному конфлікті із можновладцями та відкрито таврував їх за те, що вони абсолютно не турбуються про "маленького українця", заперечують його існування та придушують державотворення України. Йому за це намагалися перешкоджати, закидали неприємними ярликами. 

    О. Гончар -- письменник, прозаїк, літературний критик, політик, громадський діяч. Лауреат багатьох державних літературних премій і нагород, перший лауреат республіканської премії ім. Шевченка (1962), голова Спілки письменників України (1959—1971), академік НАН України (1978). Герой України (2005, посмертно), Герой Соціалістичної праці (31.03.1978). Кандидат у члени ЦК КПРС в 1976—1990 роках. Член ЦК КПУ в 1960—1966 і в 1971—1990 роках. Депутат Верховної Ради СРСР 6—11-го скликань.   

Помер О. Гончар 14 липня 1995 року в  Києві.

  Твори Гончара перекладали на 67 мов, а Біографічний центр у Кембриджі (Велика Британія) визнав Гончара "Всесвітнім інтелектуалом 1992–1993 років".

    Величезна письменницька спадщина О. Гончара знаходиться в Шилівській бібліотеці. Всі користувачі знайомляться з його численними  книгами на виставці " Живе -- хто іскрить", присвяченій ювілейній даті письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар